Panvita s prvo setvijo ob svetovnem dnevu Zemlje odpira najsodobnejši steklenjak v Sloveniji


Rakičan, 22. april 2025 – V Skupini Panvita so ob svetovnem dnevu Zemlje zagnali pridelavo solate v najsodobnejšem steklenjaku v Sloveniji. V tehnološko naprednem objektu v Nemščaku v Prekmurju, rastline vse leto uživajo v optimalnih pogojih , kar omogoča trajnostno in okolju prijazno pridelavo.

Prva setev simbolno sovpada s svetovnim dnevom Zemlje, ki letos poteka pod geslom »Naša moč, naš planet«. Panvita z novim steklenjakom potrjuje svojo zavezo k trajnostnemu in inovativnemu kmetijstvu, ki temelji na učinkoviti rabi naravnih virov, avtomatizaciji procesov in krajših oskrbovalnih verigah.

Prva setev simbolno sovpada s svetovnim dnevom Zemlje, ki letos poteka pod geslom »Naša moč, naš planet«. Panvita z novim steklenjakom potrjuje svojo zavezo k trajnostnemu in inovativnemu kmetijstvu, ki temelji na učinkoviti rabi naravnih virov, avtomatizaciji procesov in krajših oskrbovalnih verigah.

Steklenjak je namenjen pridelavi solatnic. Gre za investicijo v visokotehnološko pridelavo zelenjave skozi vse leto z dovršenim sistemom gojenja na premičnih gojitvenih kanalih in možnostjo kontrole in uravnavanja mikroklimatskih pogojev. Skupna površina steklenjaka znaša 21.360 m² oziroma približno 2 hektarja pridelovalne površine. Objekt ima kapaciteto 360.000 rastnih pozicij in 260.000 pozicij za proizvodnjo sadik iz semena, pri čemer se uporablja biorazgradljiv papir kot ovoj koreninske grude. Letno pričakujejo pridelavo do okoli 4 milijone glav solate.



Branko Virag, direktor družbe, ob tem izpostavlja: »Zagon pridelave v novem steklenjaku je za Panvito pomemben mejnik in hkrati izpolnjena zaveza, ki smo jo dali ob začetku investicije – vlagati v trajnostno in inovativno kmetijstvo. S tem projektom ne omogočamo le celoletnega dostopa do lokalno pridelane, sveže in varne hrane, temveč tudi zmanjšujemo odvisnost od

uvoza, povečujemo prehransko varnost ter krepimo samooskrbo. Zavedamo se svoje odgovornosti do okolja in skupnosti, zato vlagamo v tehnologije, ki zmanjšujejo okoljski odtis in ustvarjajo dodano vrednost za slovenske potrošnike. S prvo setvijo prav na svetovni dan Zemlje pa simbolno in konkretno potrjujemo svojo zavezanost prihodnosti, ki bo temeljila na spoštovanju narave in trajnostnih praksah.«

Skupina Panvita, ki je leta 2022 praznovala 100-letnico delovanja, je eden največjih igralcev na slovenskem kmetijskem in živilskem trgu. Kot največja vertikalno integrirana veriga podjetij v slovenski živilsko-predelovalni industriji, ki zaposluje več kot 700 ljudi, z najsodobnejšo opremo obdeluje več kot 3.500 hektarjev kmetijskih zemljišč in zagotavlja pridelavo, usklajeno s podnebnim programom za kmetijstvo in okolje, je Panvita usmerjena v trajnostno pridelavo visokokakovostne hrane. Do leta 2030 ima v načrtu zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za 40 odstotkov, hkrati pa bo povečala ponudbo trajnostno pridelanih surovin in dvignila stopnjo uporabe reciklirane embalaže na najmanj 75 odstotkov. Z nenehnimi izboljšavami in razvojem bo utrdila vodilno pozicijo v trajnostnem poslovanju. Lokalna pridelava po najvišjih standardih, podpora slovenskim kmetijskim proizvodom in zmanjševanje odvisnosti od uvoženih živil tako ostajajo osrednji stebri Panvitinega delovanja.



Dodatne informacije:

Simona Petek Čerpnjak

E–mail: simona.petek@panvita.si

M: 041 355 007

11. junij 2025
Panvita žanje prvo solato iz najsodobnejšega steklenjaka v Sloveniji Rakičan, 11. junij 2025 – Z današnjim dnem lahko na trgovskih policah v Sloveniji najdete Frišno – novo linijo ročno pobranih, svežih solat iz Panvitinega najsodobnejšega steklenjaka. Frišno ni le solata, ampak prava diva med solatami: lokalno pridelana, skrbno ročno nabrana ter z mislijo na kakovost od njive do krožnika. V Panviti verjamejo, da so najboljše stvari tiste, ki jih naredimo z rokami in s srcem. Prav zato s ponosom predstavljajo solato Frišno, ki postavlja nove standarde svežine in kakovosti na oddelku sadja in zelenjave. Vsaka glava solate je ročno pobrana in v manj kot 24 urah po žetvi že čaka na trgovski polici – sveža, hrustljava in pripravljena na najbolj zahtevnega kupca. Nov Panvitin steklenjak, z več kot 21.000 m² površine, omogoča pridelavo do 4 milijone glav solate letno v optimalnih, trajnostnih pogojih – brez uporabe pesticidov, z zalivanjem z deževnico, uporabo biorazgradljivega papirja kot ovoja koreninske grude in naprednim sistemom ponovne uporabe vode. S tem Panvita dokazuje, da so vlaganja v razvoj, inovacije in napredno tehnologijo ključ do večje prehranske varnosti in zmanjšanja odvisnosti od uvoza. Projekt pomembno prispeva k trajnostni prihodnosti slovenskega agroživilskega sistema ter utrjuje Panvitino vlogo vodilnega ponudnika lokalno pridelane hrane. Branko Virag, član uprave Panvite, ob tej priložnosti poudarja: »Z novim steklenjakom Panvita postavlja nove standarde v pridelavi zelenjave pri nas. S sodobnimi pristopi, trajnostjo in odgovornostjo do okolja omogoča, da bodo slovenski potrošniki lahko uživali v svežih, kakovostnih solatah Frišno skozi vse leto. To je pomemben korak za slovensko samooskrbo in celotno prehransko varnost.« Prve solate Frišno je Panvita podarila svojim sodelavcem skupaj s sporočilom, da Frišno ni le solata, temveč zgodba o ljudeh, zemlji in spoštovanju do narave in okusa. Naj vsak dan zadiši po svežem. Dodatne informacije: Simona Petek Čerpnjak E–mail: simona.petek@panvita.si M: 041 355 007
10. junij 2025
Z velikim ponosom sporočamo, da je Panvita na letošnjem mednarodnem kmetijsko- živilskem sejmu AGRA 2025 ponovno potrdila svojo vodilno vlogo v kakovosti mesnih izdelkov. Na prestižnem ocenjevanju smo prejeli kar tri nazive ŠAMPION in pet zlatih medalj za izdelke blagovne znamke AVE. Šampionski izdelki AVE Na najvišjo stopničko so se letos povzpeli:  AVE Leskovačka pleskavica  AVE Piščančji gyros  AVE Piščančji kebab Naziv šampion prejmejo izdelki, ki tri leta zaporedoma osvojijo zlato medaljo, kar potrjuje njihovo izjemno in trajno kakovost. Šampionski naziv je najvišje priznanje v panogi in odraz predanosti, inovativnosti ter visoke strokovnosti naše ekipe. Pet zlatih medalj za AVE Poleg šampionskih nazivov so zlato odličje prejeli še naslednji AVE izdelki:  AVE hitri stejk  AVE začinjena svinjska vratovina  AVE medena rebrca  AVE piščančja začinjena krila  Linija AVE domači premium piščanec (bedra, krače, krila in stegna file) Vsaka zlata medalja je rezultat nenehnega vlaganja v razvoj, skrbno izbranih slovenskih surovin in tesnega sodelovanja z lokalnimi rejci. Neodvisne strokovne komisije so tudi letos prepoznale izjemen okus, teksturo in kakovost naših izdelkov, ki so plod lastne vertikalne verige in skrbno nadzorovane pridelave. Potrditev kakovosti in zavezanosti kupcem Prejeta priznanja so dokaz, da v Panviti dosledno sledimo najvišjim standardom kakovosti, varnosti in trajnosti. Naše poslanstvo je zagotavljati varno, okusno in lokalno pridelano hrano, ki jo cenijo tako strokovnjaki kot potrošniki. S tem utrjujemo zaupanje kupcev in partnerjev ter postavljamo nova merila v slovenski živilsko-predelovalni industriji. Iskrene čestitke in zahvala vsem sodelavcem, ki so s svojim znanjem, predanostjo in inovativnostjo prispevali k temu izjemnemu uspehu. Skupaj ustvarjamo kakovost, ki ji zaupate.
6. junij 2025
Rakičan, 6. junij 2025 – Skupina Panvita, ena največjih in najpomembnejših družb v slovenskem kmetijsko-živilskem sektorju širi svoje vodstvo za krepitev svoje dolgoročne vizije znotraj prehrambne industrije. Skupini Panvita se na mestu glavnega izvršnega direktorja pridružuje Dubravko Folnović. Nasledil bo Tonija Balažiča, ki se po obdobju predanega in uspešnega vodenja umika s položaja. Več podrobnosti si lahko preberete TUKAJ .