Murska Sobota, 7. julij 2023 – V Skupini Panvita, prvi in največji vertikalni verigi podjetij v slovenski živilsko-predelovalni industriji, so oznanili začetek letošnje žetve pšenice. Na letošnjo letino so imele vpliv pestre vremenske razmere skozi celotno rastno sezono, a v Panviti kljub manjšem pridelku pričakujejo povprečno kakovost pšenice.

Skupina Panvita, ki se uvršča med vodilne slovenske proizvajalce varne, kakovostne in okusne hrane, je pričela z žetvijo pšenice. Letos imajo posejano pšenico na 1.250 hektarjih vendar se kaže, da bo pridelek manjši od pričakovanega.

Branko Virag, vodja kmetijstva Skupine Panvita in direktor družbe Panvita Kmetijstvo ter predsednik sekcije za kmetijska podjetja pri Gospodarski zbornici Slovenije je na dogodku ob žetvi spregovoril o letošnji letini pšenice, trenutnih razmerah na trgu in izpostavil pomen samooskrbe v Sloveniji: »Letošnja sezona je bila za nas v Panviti izziv glede pridelka pšenice. Na podlagi požetih hektarjev ječmena smo ugotovili, da bo tudi pridelek pri pšenici manjši od naših prvotnih pričakovanj.« Razlog za to, pravi Virag, so bile raznolike vremenske razmere, ki so zaznamovale celotno rastno sezono. Na količino pridelka so vplivale pomladanska suša, nato preobilica dežja in toplotni udar z izredno visokimi temperaturami. »Glede na te okoliščine, pričakujemo povprečno kakovost letošnje letine pšenice,« je še povedal Virag in dodal, da »se bo izredno poznalo, kako kakovostno so bili izvedeni agrotehnični ukrepi. V Panviti smo se vedno osredotočali na visoke standarde pridelave, zato smo si prizadevali za izvedbo vseh potrebnih ukrepov za zagotavljanje najvišje kakovosti pridelka.« Razmere na trgu kažejo na nižje cene v času žetve, saj smo v Sloveniji priča izredno močnemu vdoru žit iz Ukrajine in črnomorskega bazena. V Panviti pravijo, da je to trend, ki ga morajo upoštevati in se mu prilagoditi. Kljub temu ostajajo zavezani ohranjanju pridelave v Sloveniji in podpiranju lokalne samooskrbe. »Vsa naša pridelana pšenica bo ostala v Sloveniji, saj verjamemo v pomen zagotavljanja sveže in lokalno pridelane hrane za naše potrošnike. V Panviti smo se zavezali sodelovanju s kmeti, ki so ključni partnerji v naši verigi oskrbe. Skupaj si prizadevamo za premagovanje izzivov in zagotavljanje trajnostne pridelave. Z njihovo podporo gradimo močno sodelovanje, ki nam omogoča, da ohranjamo visoko kakovost pridelka ter zadovoljujemo potrebe in zahteve naših potrošnikov,« so dodali.

V Panviti ob žetvi izpostavljajo še, da si bodo še naprej prizadevali za kakovostno pridelavo pšenice in ohranjanje trajnostnih praks v naši živilsko-predelovalni industriji. Sodelovanje s kmeti je po njihovem mnenju ključno za zagotavljanje sveže in lokalno pridelane hrane za slovenske potrošnike ter povečevanje samooskrbe nasploh.


Razmere na trgu kažejo na nižje cene v času žetve, saj smo v Sloveniji priča izredno močnemu vdoru žit iz Ukrajine in črnomorskega bazena. V Panviti pravijo, da je to trend, ki ga morajo upoštevati in se mu prilagoditi. Kljub temu ostajajo zavezani ohranjanju pridelave v Sloveniji in podpiranju lokalne samooskrbe. »Vsa naša pridelana pšenica bo ostala v Sloveniji, saj verjamemo v pomen zagotavljanja sveže in lokalno pridelane hrane za naše potrošnike. V Panviti smo se zavezali sodelovanju s kmeti, ki so ključni partnerji v naši verigi oskrbe. Skupaj si prizadevamo za premagovanje izzivov in zagotavljanje trajnostne pridelave. Z njihovo podporo gradimo močno sodelovanje, ki nam omogoča, da ohranjamo visoko kakovost pridelka ter zadovoljujemo potrebe in zahteve naših potrošnikov,« so dodali.


V Panviti ob žetvi izpostavljajo še, da si bodo še naprej prizadevali za kakovostno pridelavo pšenice in ohranjanje trajnostnih praks v naši živilsko-predelovalni industriji. Sodelovanje s kmeti je po njihovem mnenju ključno za zagotavljanje sveže in lokalno pridelane hrane za slovenske potrošnike ter povečevanje samooskrbe nasploh.




O Skupini Panvita


Skupina Panvita je največja veriga podjetij v slovenski živilsko-predelovalni industriji, ki obvladuje varno in kakovostno pridelavo in predelavo hrane v celotni proizvodni verigi od njive do mize. Združuje 11 podjetij, katerih dejavnost zajema proizvodnjo krme, poljedelstvo, perutninarstvo, rejo prašičev, veterinarstvo, proizvodnjo mesa in mesnih izdelkov, vinogradništvo, ekologijo in energetiko. Vertikalno integrirana proizvodnja hrane temelji na sledljivosti, nadzoru ter zagotavljanju stalne kakovosti v celotni proizvodni verigi. Sonaravno pridelana hrana, certificirani in nadzorovani proizvodni procesi ter upoštevanje zgodovinskih izkušenj so temeljna značilnost poslovanja, s katero gradijo zaupanje potrošnikov na domačem trgu in trgih evropskih držav.


24. november 2025
Ker v Panviti verjamemo, da se zdrav odnos do hrane začne že v otroštvu, smo ob Svetovnem dnevu otrok in v Tednu slovenske hrane skupaj z blagovno znamko Frišno obiskali prekmurske osnovne šole ter učencem podarili svežo slovensko solato Frišno. 🥬 Obisk je dodatno obogatil Panvitin ambasador ter vrhunski atlet Kristjan Čeh , ki je otrokom predstavil pomen zdrave, lokalne prehrane in gibanja za dobro počutje in rast. Kot vrhunski športnik je dokaz, da velike dosežke gradijo vsakodnevne dobre odločitve, tudi tiste, povezane s prehrano. 💪 Verjamemo, da s takšnimi aktivnostmi mladim ne ponujamo le znanja o sveži lokalni hrani, temveč ustvarjamo izkušnje, ki jih spodbujajo k odgovornemu odnosu do prehrane, gibanja in okolja. 🌱
13. november 2025
Panvita in Project O2 učita najmlajše: vsak gozd je učilnica naše prihodnosti Rakičan, 12. november 2025 – Panvita je v sodelovanju s projektom Project O2 in OŠ III Murska Sobota izvedla dogodek Zeleni dan Panvite – Naš krog za prihodnost na Boču. Skupaj z 35 šestošolci so zaposleni iz Skupine Panvita posadili 100 sadik dreves in raztrosili 5.000 semenskih bombic , s čimer so otrokom približali pomen narave in trajnostnega ravnanja. Dogodek je otrokom pokazal, da je gozd učilnica življenja – prostor, kjer se učimo potrpežljivosti, skrbi in spoštovanja do okolja. Pod vodstvom ekipe Project O2 so spoznavali pametne gozdove prihodnosti, izdelovali semenske kroglice ter izvedeli, kako pri pogozdovanju pomagajo brezpilotni letalniki. Vrhunec dneva je bilo sajenje razrednih dreves , ki so postala simbol povezanosti otrok z naravo in odgovornosti do prihodnosti. Ob koncu so učenci prejeli priznanja Zeleni pomočnik narave . “Panvita raste iz zemlje, zato je prav, da naravi vračamo, kar nam daje. Veseli nas, da lahko z otroki delimo ta občutek povezanosti med človekom, zemljo in naravo,” je povedal Dubravko Folnović , predsednik uprave Skupine Panvita. “Ko otroke naučimo, da je zemlja živa in da vsako seme nosi prihodnost, se učimo tudi mi,” je dodala Simona Šeruga , pomočnica ravnateljice OŠ III Murska Sobota. Dogodek je del širših trajnostnih prizadevanj Panvite, ki povezuje skrb za zemljo in hrano z izobraževanjem mladih ter podporo lokalnim skupnostim. “S takšnimi dogodki želimo otrokom pokazati, da trajnost ni beseda, ampak način življenja,” je poudarila Simona Petek Čerpnjak , vodja marketinga v Skupini Panvita. Slogan dogodka: Vsak gozd je učilnica naše prihodnosti. Oglejte si video Zeleni dan Panvite:
5. november 2025
Podjetja Panvita Kmetijstvo d.o.o., Panvita Agromerkur d.o.o. in Panvita MIR d.d. se pridružujejo projektu Podpora podjetjem za podaljševanje delovne aktivnosti (ASI +). Namen projekta je spodbuditi podjetja k učinkovitemu upravljanju starejših zaposlenih in h krepitvi kompetenc starejših zaposlenih z vidika podaljševanja njihove delovne aktivnosti. Z različnimi aktivnostmi bomo: spodbujali medgeneracijsko sodelovanje in prenos znanja, omogočali dodatna usposabljanja in strokovno podporo, izvajali programe za ohranjanje zdravja in dobrega počutja pri delu, ter razvijali kulturo spoštovanja in razumevanja med generacijami. Pridobljena sredstva v sklopu projekta ASI + bodo namenjena za aktivnosti starejših zaposlenih nad 50 let. Prav tako pa bomo z lastnimi sredstvi v aktivnosti vključili tudi ostale zaposlene. Projekt ASI + bo naša priložnost, da gradimo prihodnost podjetja.