Murska Sobota, 7. julij 2023 – V Skupini Panvita, prvi in največji vertikalni verigi podjetij v slovenski živilsko-predelovalni industriji, so oznanili začetek letošnje žetve pšenice. Na letošnjo letino so imele vpliv pestre vremenske razmere skozi celotno rastno sezono, a v Panviti kljub manjšem pridelku pričakujejo povprečno kakovost pšenice.

Skupina Panvita, ki se uvršča med vodilne slovenske proizvajalce varne, kakovostne in okusne hrane, je pričela z žetvijo pšenice. Letos imajo posejano pšenico na 1.250 hektarjih vendar se kaže, da bo pridelek manjši od pričakovanega.

Branko Virag, vodja kmetijstva Skupine Panvita in direktor družbe Panvita Kmetijstvo ter predsednik sekcije za kmetijska podjetja pri Gospodarski zbornici Slovenije je na dogodku ob žetvi spregovoril o letošnji letini pšenice, trenutnih razmerah na trgu in izpostavil pomen samooskrbe v Sloveniji: »Letošnja sezona je bila za nas v Panviti izziv glede pridelka pšenice. Na podlagi požetih hektarjev ječmena smo ugotovili, da bo tudi pridelek pri pšenici manjši od naših prvotnih pričakovanj.« Razlog za to, pravi Virag, so bile raznolike vremenske razmere, ki so zaznamovale celotno rastno sezono. Na količino pridelka so vplivale pomladanska suša, nato preobilica dežja in toplotni udar z izredno visokimi temperaturami. »Glede na te okoliščine, pričakujemo povprečno kakovost letošnje letine pšenice,« je še povedal Virag in dodal, da »se bo izredno poznalo, kako kakovostno so bili izvedeni agrotehnični ukrepi. V Panviti smo se vedno osredotočali na visoke standarde pridelave, zato smo si prizadevali za izvedbo vseh potrebnih ukrepov za zagotavljanje najvišje kakovosti pridelka.« Razmere na trgu kažejo na nižje cene v času žetve, saj smo v Sloveniji priča izredno močnemu vdoru žit iz Ukrajine in črnomorskega bazena. V Panviti pravijo, da je to trend, ki ga morajo upoštevati in se mu prilagoditi. Kljub temu ostajajo zavezani ohranjanju pridelave v Sloveniji in podpiranju lokalne samooskrbe. »Vsa naša pridelana pšenica bo ostala v Sloveniji, saj verjamemo v pomen zagotavljanja sveže in lokalno pridelane hrane za naše potrošnike. V Panviti smo se zavezali sodelovanju s kmeti, ki so ključni partnerji v naši verigi oskrbe. Skupaj si prizadevamo za premagovanje izzivov in zagotavljanje trajnostne pridelave. Z njihovo podporo gradimo močno sodelovanje, ki nam omogoča, da ohranjamo visoko kakovost pridelka ter zadovoljujemo potrebe in zahteve naših potrošnikov,« so dodali.

V Panviti ob žetvi izpostavljajo še, da si bodo še naprej prizadevali za kakovostno pridelavo pšenice in ohranjanje trajnostnih praks v naši živilsko-predelovalni industriji. Sodelovanje s kmeti je po njihovem mnenju ključno za zagotavljanje sveže in lokalno pridelane hrane za slovenske potrošnike ter povečevanje samooskrbe nasploh.


Razmere na trgu kažejo na nižje cene v času žetve, saj smo v Sloveniji priča izredno močnemu vdoru žit iz Ukrajine in črnomorskega bazena. V Panviti pravijo, da je to trend, ki ga morajo upoštevati in se mu prilagoditi. Kljub temu ostajajo zavezani ohranjanju pridelave v Sloveniji in podpiranju lokalne samooskrbe. »Vsa naša pridelana pšenica bo ostala v Sloveniji, saj verjamemo v pomen zagotavljanja sveže in lokalno pridelane hrane za naše potrošnike. V Panviti smo se zavezali sodelovanju s kmeti, ki so ključni partnerji v naši verigi oskrbe. Skupaj si prizadevamo za premagovanje izzivov in zagotavljanje trajnostne pridelave. Z njihovo podporo gradimo močno sodelovanje, ki nam omogoča, da ohranjamo visoko kakovost pridelka ter zadovoljujemo potrebe in zahteve naših potrošnikov,« so dodali.


V Panviti ob žetvi izpostavljajo še, da si bodo še naprej prizadevali za kakovostno pridelavo pšenice in ohranjanje trajnostnih praks v naši živilsko-predelovalni industriji. Sodelovanje s kmeti je po njihovem mnenju ključno za zagotavljanje sveže in lokalno pridelane hrane za slovenske potrošnike ter povečevanje samooskrbe nasploh.




O Skupini Panvita


Skupina Panvita je največja veriga podjetij v slovenski živilsko-predelovalni industriji, ki obvladuje varno in kakovostno pridelavo in predelavo hrane v celotni proizvodni verigi od njive do mize. Združuje 11 podjetij, katerih dejavnost zajema proizvodnjo krme, poljedelstvo, perutninarstvo, rejo prašičev, veterinarstvo, proizvodnjo mesa in mesnih izdelkov, vinogradništvo, ekologijo in energetiko. Vertikalno integrirana proizvodnja hrane temelji na sledljivosti, nadzoru ter zagotavljanju stalne kakovosti v celotni proizvodni verigi. Sonaravno pridelana hrana, certificirani in nadzorovani proizvodni procesi ter upoštevanje zgodovinskih izkušenj so temeljna značilnost poslovanja, s katero gradijo zaupanje potrošnikov na domačem trgu in trgih evropskih držav.


11. junij 2025
Panvita žanje prvo solato iz najsodobnejšega steklenjaka v Sloveniji Rakičan, 11. junij 2025 – Z današnjim dnem lahko na trgovskih policah v Sloveniji najdete Frišno – novo linijo ročno pobranih, svežih solat iz Panvitinega najsodobnejšega steklenjaka. Frišno ni le solata, ampak prava diva med solatami: lokalno pridelana, skrbno ročno nabrana ter z mislijo na kakovost od njive do krožnika. V Panviti verjamejo, da so najboljše stvari tiste, ki jih naredimo z rokami in s srcem. Prav zato s ponosom predstavljajo solato Frišno, ki postavlja nove standarde svežine in kakovosti na oddelku sadja in zelenjave. Vsaka glava solate je ročno pobrana in v manj kot 24 urah po žetvi že čaka na trgovski polici – sveža, hrustljava in pripravljena na najbolj zahtevnega kupca. Nov Panvitin steklenjak, z več kot 21.000 m² površine, omogoča pridelavo do 4 milijone glav solate letno v optimalnih, trajnostnih pogojih – brez uporabe pesticidov, z zalivanjem z deževnico, uporabo biorazgradljivega papirja kot ovoja koreninske grude in naprednim sistemom ponovne uporabe vode. S tem Panvita dokazuje, da so vlaganja v razvoj, inovacije in napredno tehnologijo ključ do večje prehranske varnosti in zmanjšanja odvisnosti od uvoza. Projekt pomembno prispeva k trajnostni prihodnosti slovenskega agroživilskega sistema ter utrjuje Panvitino vlogo vodilnega ponudnika lokalno pridelane hrane. Branko Virag, član uprave Panvite, ob tej priložnosti poudarja: »Z novim steklenjakom Panvita postavlja nove standarde v pridelavi zelenjave pri nas. S sodobnimi pristopi, trajnostjo in odgovornostjo do okolja omogoča, da bodo slovenski potrošniki lahko uživali v svežih, kakovostnih solatah Frišno skozi vse leto. To je pomemben korak za slovensko samooskrbo in celotno prehransko varnost.« Prve solate Frišno je Panvita podarila svojim sodelavcem skupaj s sporočilom, da Frišno ni le solata, temveč zgodba o ljudeh, zemlji in spoštovanju do narave in okusa. Naj vsak dan zadiši po svežem. Dodatne informacije: Simona Petek Čerpnjak E–mail: simona.petek@panvita.si M: 041 355 007
10. junij 2025
Z velikim ponosom sporočamo, da je Panvita na letošnjem mednarodnem kmetijsko- živilskem sejmu AGRA 2025 ponovno potrdila svojo vodilno vlogo v kakovosti mesnih izdelkov. Na prestižnem ocenjevanju smo prejeli kar tri nazive ŠAMPION in pet zlatih medalj za izdelke blagovne znamke AVE. Šampionski izdelki AVE Na najvišjo stopničko so se letos povzpeli:  AVE Leskovačka pleskavica  AVE Piščančji gyros  AVE Piščančji kebab Naziv šampion prejmejo izdelki, ki tri leta zaporedoma osvojijo zlato medaljo, kar potrjuje njihovo izjemno in trajno kakovost. Šampionski naziv je najvišje priznanje v panogi in odraz predanosti, inovativnosti ter visoke strokovnosti naše ekipe. Pet zlatih medalj za AVE Poleg šampionskih nazivov so zlato odličje prejeli še naslednji AVE izdelki:  AVE hitri stejk  AVE začinjena svinjska vratovina  AVE medena rebrca  AVE piščančja začinjena krila  Linija AVE domači premium piščanec (bedra, krače, krila in stegna file) Vsaka zlata medalja je rezultat nenehnega vlaganja v razvoj, skrbno izbranih slovenskih surovin in tesnega sodelovanja z lokalnimi rejci. Neodvisne strokovne komisije so tudi letos prepoznale izjemen okus, teksturo in kakovost naših izdelkov, ki so plod lastne vertikalne verige in skrbno nadzorovane pridelave. Potrditev kakovosti in zavezanosti kupcem Prejeta priznanja so dokaz, da v Panviti dosledno sledimo najvišjim standardom kakovosti, varnosti in trajnosti. Naše poslanstvo je zagotavljati varno, okusno in lokalno pridelano hrano, ki jo cenijo tako strokovnjaki kot potrošniki. S tem utrjujemo zaupanje kupcev in partnerjev ter postavljamo nova merila v slovenski živilsko-predelovalni industriji. Iskrene čestitke in zahvala vsem sodelavcem, ki so s svojim znanjem, predanostjo in inovativnostjo prispevali k temu izjemnemu uspehu. Skupaj ustvarjamo kakovost, ki ji zaupate.
6. junij 2025
Rakičan, 6. junij 2025 – Skupina Panvita, ena največjih in najpomembnejših družb v slovenskem kmetijsko-živilskem sektorju širi svoje vodstvo za krepitev svoje dolgoročne vizije znotraj prehrambne industrije. Skupini Panvita se na mestu glavnega izvršnega direktorja pridružuje Dubravko Folnović. Nasledil bo Tonija Balažiča, ki se po obdobju predanega in uspešnega vodenja umika s položaja. Več podrobnosti si lahko preberete TUKAJ .